English English Language

 

 

Αξιοθέατα

 

Κόρινθος

Η νέα πόλη της Κορίνθου χτίστηκε στο μυχό του Κορινθιακού Κόλπου μετά τους δύο καταστρο­φικούς σεισμούς του 1858 και του 1928. Η σημερινή πόλη έχει έναν αξιόλογο καθεδρικό ναό του πολιούχου Απόστολου Παύλου, που δίδαξε το χριστιανισμό και ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στον ελλαδικό χώρο το 50 μ.Χ. Η Κόρινθος έχει πολλά όμορφα νεοκλασικά κτίρια και ενδιαφέροντα σημεία να περιηγηθεί κανείς. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο καθώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. O Κορινθιακός κόλπος διαθέτει πολλές όμορφες και ήσυχες παραλίες για να απολαύσετε το κολύμπι σας.

 

 

Αρχαία Κόρινθος

Η Αρχαία Κόρινθος, ήταν μία από τις πιο ιστορικές, πλούσιες και σημαντικές πόλεις στην αρχαία Ελλάδα. Τα κυριότερα από τα ευρήματα που σώζονται σήμερα είναι ο ναός του Απόλλωνα, η αρχαία Αγορά, η Πειρήνη Κρήνη, με αψίδες και υπόγειες στοές, η Ιερά Κρήνη, με τοίχο διακοσμημένο με τρίγλυφα, το Βήμα από το οποίο μίλησε στους Κορινθίους ο Απόστολος Παύλος, η Πηγή της Γλαυκής, το ρωμαϊκό ωδείο και το αρχαίο θέατρο.

 

 

 

Ακροκόρινθος

Ο Ακροκόρινθος, η Ακρόπολη της Κορίνθου, οχυρώθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Στο ψηλότερο του σημείο (575μ.) έχουν βρεθεί ερείπια του ονομαστού ναού της Αφροδίτης. Η θέα προς τις γύρω περιοχές είναι εντυπωσιακή. Ο επισκέπτης του Ακροκόρινθου μπορεί να δει εκτός από τα τείχη και υπολείμματα κτισμάτων των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Φράγκων και των Τούρκων.

 

 

 

Ισθμός

Όσοι ταξιδεύουν προς την Πελοπόννησο στέκονται για λίγο ακριβώς στην είσοδο της, τον Ισθμό, για να δουν το κανάλι και τις παλιές γέφυρες (μια οδική και μια σιδηροδρομική). Η διάνοιξη του καναλιού πραγματοποιήθηκε από το 1882 ως το 1893. Περίπου 12.000 πλοία περνάνε κάθε χρόνο από τον ένα κόλπο στον άλλο. Η σκέψη πάντως για τη διάνοιξη διώρυγας έγινε για πρώτη φορά από τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο, τον 6ο αι. π.Χ. Οι τεχνικές δυσκολίες τον ανάγκασαν όμως να βρει άλλη λύση, τη δημιουργία του Δίολκου ενός πλακόστρωτου δρόμου, που ξεκινούσε από το σημερινό Καλαμάκι, αρχαίο Σχοινούντα και κατέληγε στη σημερινή Ποσειδώνια. Από τον Δίολκο περνούσαν τα πλοία από τον Κόλπο των Κεγχρεών στον Κορινθιακό και αντίστροφα, πάνω σε οχήματα που τα έσερναν άνθρωποι ή ζώα.

 

 

Λουτράκι

Το Λουτράκι είναι μια γοητευτική κωμόπολη, που συνδυάζει πολλές ομορφιές βουνού και θάλασσας. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές της πηγές και έχει οργανωμένα λουτρά για διάφορες παθήσεις. Έχει καθαρές αμμουδιές και πολλά αξιοθέατα στα περίχωρα. Το Λουτράκι είναι από τα παλαιότερα παραθεριστικά κέντρα της Ελλάδας, με πολλές δυνατότητες αθλοτουρισμού. Στο Λουτράκι, στο φυσικό ύψωμα στην περιοχή Κατουνίστρα οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως μια ρωμαϊκή έπαυλη που χρονολογείται από το 50 π.Χ. (σε εξέλιξη η ανασκαφή) με εξαίρετες ψηφιδωτές παραστάσεις.

 

 

Ηραίο – Περαχώρα

Βορειοδυτικά από το Λουτράκι βρίσκεται η Περαχώρα, η αρχαία Περαία Χώρα, χωριό που έχει μουσείο με αρκετά ευρήμα­τα από το Ηραίο της Βουλιαγμένης. Δυτικά από την Περαχώρα μετά από ωραία διαδρομή βρίσκεται η γνωστή λίμνη της Βουλιαγμένης ή Λίμνη Ηραίου. Η λίμνη έχει ενωθεί με τον Κορινθιακό Κόλπο με μια μικρή διώρυγα και παρουσιάζει εναλλαγή ρευμάτων κάθε έξι ώρες. Λίγο πιο δυτικά βρίσκεται ο όρμος του Ηραίου. Εδώ η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή έφερε στο φως τον αρχαίο οικισμό του Ηραίου με τα δύο ιερά της Ήρας, Ήρας Ακραίας και Ήρας Λιμενίας.

 

 

 

Αρχαία Νεμέα

Η Αρχαία Νεμέα ήταν φημισμένη για τους πανελλήνιους αγώνες της, τα Νέμεα, που περιλάμβαναν γυμναστικές, ιππικές, μουσικές και θεατρικές αναμετρήσεις. Οι αγώνες γίνονταν στον περίβολο του ναού του Δία, ερείπια του οποίου έχουν ανακαλυφθεί κοντά στην είσοδο του Ηράκλειου. Έχουν βρεθεί ίχνη ενός γυμνασίου της κλασικής περιόδου και στη νότια πλευρά η παλαίστρα και τα λουτρά της Ρωμαϊκής Εποχής, όπως επίσης και το στάδιο όπου γίνονταν κάθε δύο χρόνια οι αγώνες, από το 573 π.Χ. Η Νεμέα αποτελεί τον μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων ενώ τα κρασιά της είναι φημισμένα. Ένα από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά στην Ελλάδα φτιάχνεται από την ποικιλία Αγιωργήτικο, γνωστή για το βαθύ κόκκινο χρώμα αλλά και το άρωμά της.

 

 

Αρχαία Επίδαυρος

Η Επίδαυρος στην αρχαιότητα ήταν πασίγνωστη χάρη στο Ασκληπιείο της, ένα ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του γιατρού-θεού Ασκληπιού. Ωστόσο το καλύτερα διατηρημένο κτήριο της περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου είναι το Θέατρο που κατασκευάστηκε από τον Αργείο γλύπτη και αρχιτέκτονα Πολύκλειτο. Το θέατρο από την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις αρμονικές γραμμές του και την τέλεια ακουστική του. Από το 1954 πραγματοποιούνται παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στα πλαίσια του φεστιβάλ Επιδαύρου γνωστού σήμερα σαν Επιδαύρεια.

 

 

 

Αρχαίες Μυκήνες

Τα ερείπια των αρχαίων Μυκηνών βρίσκονται σ' ένα βραχώδες ύψωμα με σπουδαία στρατηγική σημασία. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως την ακρόπολη των Μυκηνών, διαφόρους τάφους μέσα κι έξω απ' αυτήν και ερείπια κατοικιών κι άλλων οικοδομημάτων της πόλης. Φημισμένη είναι η μεγαλόπρεπη «Πύλη των Λεόντων». Εντυπωσιακοί είναι οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι που έχουν βρεθεί έξω από την ακρόπολη.

 

 

 

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του με την αρχοντιά που το χαρακτηρίζει. Παλιά σπίτια, αυλές με φυτά και δένδρα, κομψά μπαλκόνια και ωραία μικρά δρομάκια. Στο Ναύπλιο μπορούμε να δούμε μνημεία όπως το ενετικό φρούριο του Παλαμηδίου, την Ακροναυπλία, το ενετικό φρούριο Μπούρτζι, την Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το πρώτο ελληνικό σχολείο που λειτούργησε το 1832, την εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνα, την Καθολική εκκλησία της Μεταμόρφωσης και την Πλατεία Συντάγματος.

 

 

 

Αθήνα

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, απέχει περίπου 78 km από την Κόρινθο. Μια επίσκεψη στην Αθήνα, οδικά ή με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την καθημερινή ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Αξίζει να δείτε την Ακρόπολη και το νέο της Μουσείο, όπου μπορείτε να βρείτε σε λογικές τιμές όμορφα αντικείμενα, ιδανικά δώρα για όλες τις ηλικίες. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια βόλτα στην Αρχαία Αγορά, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα.

 

 

 


 

 

Επιμέλεια Ιστότοπου: Ευριπίδης Βραχνός